سایت مرکز فقهی


بازپژوهی آیات معاد جلد اول


درس‌های تفسیر آیت الله محمدجواد فاضل لنکرانی
مقرر: 
سید جواد حسینی خواه
سال نشر: 
1396
زبان: 
گروه علمی: 
گروه فقه قرآن و حدیث
شابک: 
978-600-388-056-6
قطع: 
وزیری (سلفونی)
حجم صفحات: 
432
نوبت چاپ: 
اول
  • معرفی اثر: 

    درس‌هاى تفسير حضرت آيت‌اللّه‌ حاج شيخ محمّدجواد فاضل لنكرانى(دام ظلّه)

    تحقيق و تنظيم: سيّد جواد حسيني

    پيش‌گفتار
    بسم اللّه الرّحمن الرّحيم

    الحمد للّه الذي لا يبلغ مدحته القائلون ولا يحصي نعمائه العادّون ولا يؤدّي حقّه المجتهدون

    او را با همه فقر و ناتوانيم بر همه نعمت‌هايش شاکرم؛ زيرا اوست که (الَّذِي خَلَقَ فَسَوَّى وَالَّذِي قَدَّرَ فَهَدَى) (اعلي، 2 و 3) آفريد و آفريده خود را به کمال رساند و با دقت تمام تقدير کرد، انسان را به خود وانگذارد و با اِنزال کتب و ارسال رسل، راه هدايت را بر او هموار ساخت و با رسالت پيامبر خاتم و امامت جانشينان به حقش ـ که بر آنان درود بي‌پايان باد ـ بر نوع بشر منّت نهاده، نعمت خود را به پايان و دينش را به سرانجام مقصود رساند، اَعلام هدايت را برافراشت و راه را از بيراهه نمايان ساخت؛ (لِّيَهْلِكَ مَنْ هَلَكَ عَن بَيِّنَةٍ وَيَحْيَى مَنْ حَيَّ عَن بَيِّنَةٍ) (انفال، 42) حيات دنيوي بشر را به عالم برزخ و جهان آخرت و بهشت و دوزخ پيوند داد تا زمينة کامل پاداش و مجازات، ثواب و عقاب را فراهم آورد و تضميني بر پيروي از فرامين آسماني براي رسيدن به کمال باشد و در حيات جاويد اُخروي به سر برد؛ (وَإِنَّ الدَّارَ الْآخِرَةَ لَهِيَ الْحَيَوَانُ) (عنکبوت، 64).

    کتاب حاضر
    از آ‌ن‌جا که توجه به تفسير قرآن کريم، اين کتاب حيات‌بخش آسماني و الهام گرفتن از آن براي همه مطلوب و براي اين‌جانب از آمال ديرين بود، تصميم گرفتم يک روز در هفته را به تفسير کلام الله مجيد بپردازم و به جهت اهميت بحث معاد در ميان مباحث کلامي و اعتقادي اين بحث را برگزيده و به صورت تفسير موضوعي، به آيات معاد اختصاص دادم. در اهميت اين بحث همين بس که به گفته برخي از انديشمندان ربع قرآن به تصريح يا تلويح درباره زندگي جهان آخرت است.

    در اين کتاب، بخشي از اين آيات مورد بحث قرار گرفته و از خداوند متعال توفيق ادامه و تکميل آن را مسئلت دارم و سعي بر آن شده است که در موارد مناسب از شيوه‌هاي اجتهادي و اصولي استفاده شود و آيات متعدد علاوه بر تکيه بر کلام حاملان اصلي قرآن، ائمه معصومين(عليهم السلام)، با صناعت علم اصول نيز مورد تحليل قرار گيرد.

    اين مباحث پس از پياده شدن از نوار، به همت فاضل گرامي جناب حجت‌الاسلام والمسلمين آقاي سيد جواد حسيني‌خواه (دامت تأييداته) تحقيق و تقرير و به زيور طبع آراسته گرديد، ضمن تقدير و تشکر از ايشان و همه کساني که در به سامان رسيدن اين کتاب اهتمام ورزيدند، خصوصاً مدير محترم مرکز فقهي، حضرت حجت‌الاسلام والمسلمين آقاي فاضل کاشاني (دامت برکاته)، اميد آن است که مورد توجه علاقه‌مندان قرار گيرد و ثواب آن را به ارواح طيّبة اهل‌بيت عصمت و طهارت، شهدا، علما و به خصوص والد مکرّم، مرجع عاليقدر، مرحوم آيت‌الله العظمي فاضل لنکراني (رضوان الله تعالي عليهم) تقديم مي‌نمايم.

    جعله اللّه تعالي ذُخراً لنا ولهم ليوم لا ينفع مال ولا بنون إلا من أتي اللّه بقلب سليم.

    مركز فقهى ائمّه اطهار(عليهم‌ السلام)
    محمّدجواد فاضل لنکراني

  • مقدمه: 

    مقدّمه
    همان‌طور که وعده داده بوديم، به توفيق الاهي ـ ان‌ شاء الله ـ بحث تفسير قرآن کريم پيرامون آيات «معاد» را آغاز مي‌کنيم که علاوه بر فايده علمي، از فوائد عملي، دنيوي و اخروي نيز برخوردار است. اما قبل از آغاز مباحث، خاطره‌اي از مرحوم والد عرض مي‌کنم.

    هيچ‌گاه فراموش نمي‌کنم که از مرحوم والد سؤال کردم: دليل ارادت و اعتقاد زيادتان به مرحوم آيت‌الله العظمي بروجردي(قدس سرّه) چيست؟ به چه دليل چنين اعتقادي داريد؟ آيا غير از جهات علمي مسأله ديگري نيز در نظرتان هست؟

    ايشان فرمودند: بله؛ مرحوم آقاي بروجردي(قدس سرّه) شخصي بود که به «معاد» باور داشت؛ و آن را در مقابل خود مي‌ديد. ايشان در اين مرحله قرار داشتند.

    اين مطلب، بسيار مهم است و نشان مي‌دهد باور و اعتقاد به معاد به آساني براي انسان حاصل نمي‌شود. اگر اعتقاد به «معاد» در انسان ايجاد شود، مسائل ديگر او نيز حلّ خواهد شد.

کليه حقوق اين سايت متعلق به مرکز فقهي ائمه اطهار (ع) است.